Lek. Marta Lubarska, Katedra i Klinika Intensywnej Terapii Kardiologicznej i Chorób Wewnętrznych, Uniwersytecki Szpital Kliniczny, ul. Przybyszewskiego 49, 60-355 Poznań
Przewlekła choroba nerek dotyka coraz więcej ludzi na całym świecie. Jest ona jednym z głównych czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, zwiększających istotnie śmiertelność wśród pacjentów. Stan zapalny oraz stres oksydacyjny odgrywają istotną rolę w progresji choroby nerek. Sama choroba nerek i zmiany które wywołuje w organizmie wpływają również na mikrobiom jelitowy i mogą modyfikować jego skład, tym samym oddziałując na układ pokarmowy i wiele innych narządów.
àBadacze z Department of Health Sciences we Włoszech postanowili przyjrzeć się temu zagadnieniu. Szukali oni potencjalnych korzyści doustnej suplementacji fosfolipidów z kurkuminy u pacjentów z łagodną postacią przewlekłej choroby nerek. Kurkumina pochodząca z kurkumy, będąca popularnym składnikiem wielu potraw, wykazuje silne działanie przeciwzapalne w badaniach in vitro. Ponadto na poziomie komórkowym wspiera barierę krew-jelito i zmniejsza krążenie zapalnych białek.
àSkupiono się na bezpieczeństwie spożycia, interakcjach żywieniowych, wskaźnikach stanu zapalnego oraz składzie mikroflory jelitowej.
àW badaniu udział wzięło 24 pacjentów z przewlekłą chorobą nerek oraz 20 pacjentów w grupie kontrolnej. Grupa badawcza przyjmowała suplement zawierający fosfolipidy z kurkuminy w dawce 500 mg 2 razy dziennie przez 3 do 6 miesięcy. Jakie wyniki uzyskano?
Poprzednie badania dotyczące stosowania składników kurkuminy w chorobach przewlekłych, takich jak cukrzyca czy zapalenie trzustki, również przyniosły obiecujące wyniki. Wspomniane badanie może być wstępem do dalszego przyjrzenia się naturalnym składnikom w celu wspierania farmakologicznego leczenia chorób przewlekłych.
Więcej informacji w artykule:
Pivari, F.; Mingione, A.; Piazzini, G.; Ceccarani, C.; Ottaviano, E.; Brasacchio, C.; Dei Cas, M.; Vischi, M.; Cozzolino, M.G.; Fogagnolo, P.; et al. Curcumin Supplementation (Meriva®) Modulates Inflammation, Lipid Peroxidation and Gut Microbiota Composition in Chronic Kidney Disease. Nutrients 2022, 14, 231. https://www.mdpi.com/2072-6643/14/1/231