Czy roślinne alternatywy mięsa mogą być zdrowsze dla twojego serca?

lek. Tomasz Urbaniak
Katedra i Klinika Intensywnej Terapii Kardiologicznej i Chorób Wewnętrznych, Uniwersytecki Szpital Kliniczny, ul. Przybyszewskiego 49, 60-355 Poznań

Współcześnie coraz większą popularnością cieszą się diety, w których ogranicza się mięso lub całkowicie rezygnuje z jego spożycia. Alternatywą dla mięsa są często zamienniki roślinne, które posiadają zarówno negatywne, jak i pozytywne strony. Źródłem białka w zamiennikach są między innymi: groch, soja, grzyby. Większość roślinnych alternatyw mięsa jest wysoko przetworzona, co budzi obawy dotyczące ich wpływu na zdrowie. Naukowcy z Uniwerystetu Columbia w Kanadzie przeanalizowali dostępne źródła dotyczące zamienników i na ich podstawie wysunęli wnioski dotyczące tego czy roślinne alternatywy mięsa mogą być lepsze dla zdrowia niż ich pierwotne odpowiedniki. 

Przeanalizowane przez dra Ehuda Ura oraz jego zespół badania wskazują na to, że alternatywy mięsa oparte na roślinach (PBMAs - plant-based meat alternatives) mogą zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, obniżając poziom cholesterolu LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości). Oprócz tego w porównaniu z mięsem, PBMAs mają mniej nasyconego tłuszczu, mniej cholesterolu, więcej błonnika, więcej węglowodanów, mniej kalorii, więcej tłuszczu wielonienasyconego i więcej sodu. 

Naukowcy doszli do wniosku, że brakuje długoterminowych badań klinicznych oceniających jednoznacznie wpływ roślinnych zamienników mięsa na zdrowie jako korzystny. Jednak wiele wskazuje na to, że alternatywy mięsne mogą być korzystne dla osób, które chcą zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Zaleca się również stosowanie zamienników jaj, takich jak Egg Beaters lub Better’n Eggs, aby obniżyć poziom cholesterolu. 

Oprócz korzyści zdrowotnych, które zostały wymienione w powyższym tekście unikanie mięsa i korzystanie z jego zamienników ma też benefity etyczne oraz ekologiczne takie jak zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych. 

Więcej w artykule:

Nagra, M., Tsam, F., Ward, S., & Ur, E. (024). Animal vs Plant-Based Meat: A Hearty Debate. Canadian Journal of Cardiology, 40(7), 1198–1209. https://doi.org/10.1016/j.cjca.2023.11.005