Czy marihuana obniża ryzyko cukrzycy?

lek. Tomasz Urbaniak
Katedra i Klinika Intensywnej Terapii Kardiologicznej i Chorób Wewnętrznych, Uniwersytecki Szpital Kliniczny, ul. Przybyszewskiego 49, 60-355 Poznań

Badania prowadzone przez Angelę Bryan z Uniwersytetu Kolorado sugerują, że osoby stosujące konopie indyjskie mogą mieć zdrowszy profil cytokin zapalnych, lepszą wrażliwość na insulinę oraz wyższy poziom aktywności fizycznej w porównaniu z osobami niestosującymi. Te czynniki mogą prowadzić do potencjalnie niższego ryzyka cukrzycy. W badaniach SONIC analizowano wpływ produktów zawierających naturalne związki chemiczne występujące w konopiach (CBD i THC) na te wskaźniki. Uczestnicy badania, w większości młodzi, zdrowi i aktywni fizycznie, wykazywali niższe poziomy markerów zapalnych w porównaniu z pozostałymi.

Dr. Bryan i jej zespół zbadali również wpływ legalizacji marihuany na zdrowie publiczne. Okazało się, że jej użytkowanie przed ćwiczeniami może zwiększać przyjemność z ćwiczeń, co może zachęcić osoby zagrożone cukrzycą do większej aktywności fizycznej. Produkty zawierające CBD mogą także przynieść ulgę w napięciu, co może prowadzić do długoterminowego zmniejszenia lęku.

Badanie miało jednak pewne ograniczenia. Przeprowadzono je na zdrowej grupie osób aktywnych fizycznie, a nie na ogólnej populacji, co mogło przekłamać niektóre wyniki. Ponadto, status prawny marihuany utrudniał badanie. Kolejnym krokiem jest wykorzystanie mobilnego laboratorium do przeprowadzenia testów tolerancji glukozy zaraz po zażyciu marihuany w domach uczestników.

Więcej w artykule:

Can Using Cannabis Decrease Diabetes Risk? - Medscape - July 03, 2024