Słodziki – czy naprawdę są zdrowsze niż cukier?

lek. Tomasz Urbaniak
Katedra i Klinika Intensywnej Terapii Kardiologicznej i Chorób Wewnętrznych, Uniwersytecki Szpital Kliniczny, ul. Przybyszewskiego 49, 60-355 Poznań

Wiadomym jest, że ludzie z cukrzycą typu 2 powinni ograniczać spożycie cukru, dlatego niektórzy zastępują go sztucznymi słodzikami. Przykładem takiego związku jest sukraloza – pochodna sacharozy. Jednak eksperci zauważają, że sztuczne słodziki mogą mieć zarówno korzystny, jak i szkodliwy wpływ.

Susan Swithers z Purdue University ostrzega, że sztuczne słodziki mogą zwiększać ryzyko chorób takich jak cukrzyca typu 2, choroby serca, nadciśnienie i udar. WHO również zaleca ograniczenie spożycia sztucznych słodzików ze względu na ich potencjalne niekorzystne skutki zdrowotne.

Reakcja na sztuczne słodziki może być zróżnicowana i nieprzewidywalna. Badania wskazują na możliwe negatywne skutki zdrowotne spożywania dużych ilości sukralozy. Może ona spowodować zaburzenia w mikrobiomie jelitowym, uszkadzać wątrobę oraz sprzyjać chorobom zapalnym. Lekarze zalecają ostrożność w spożywaniu sztucznych słodzików zawierających sukralozę, szczególnie u osób z cukrzycą i otyłością.

Zdaniem ekspertów umiarkowane spożycie sztucznych słodzików może być akceptowalne. Niemniej jednak zalecane jest podejście "wszystko z umiarem", zwłaszcza że długoterminowe efekty zdrowotne sztucznych słodzików wymagają dalszych badań.

Więcej w artykule:

Do Artificial Sweeteners Really Help People With Diabetes? - Medscape - June 20, 2024