Dieta w chorobie Hashimoto

Lek. Marta Lubarska
Katedra i Klinika Intensywnej Terapii Kardiologicznej i Chorób Wewnętrznych, Uniwersytecki Szpital Kliniczny, ul. Przybyszewskiego 49, 60-355 Poznań

Zapalenie tarczycy Hashimoto, znane również jako przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy lub po prostu choroba Hashimoto, jest częstą chorobą autoimmunologiczną tarczycy. Przyczyną tej choroby jest stopniowe niszczenie komórek tarczycy w wyniku procesów immunologicznych, w których biorą udział zarówno komórki, jak i przeciwciała, co prowadzi do włóknienia tkanek tego narządu. Zapalenie tarczycy Hashimoto częściej występuje u kobiet, a stosunek zachorowań u kobiet do mężczyzn wynosi co najmniej 10:1.

Chorobę tę rozpoznaje się najczęściej między 30. a 50. rokiem życia, choć może dotyczyć osób w każdym wieku. Jest to najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy w krajach rozwiniętych. Pacjenci mogą początkowo wykazywać objawy nadczynności tarczycy lub mieć prawidłowe wyniki badań laboratoryjnych z powodu sporadycznego niszczenia komórek tarczycy i uwalniania z ich wnętrza nadmiaru hormonu tyreotropowego. Typowe wyniki badań laboratoryjnych obejmują podwyższone stężenie hormonu tyreotropowego (TSH), niskie wolnej tyroksyny (fT4) i zwiększoną ilość przeciwciał przeciwko peroksydazie przeciwtarczycowej (TPO).

W wielu przypadkach koniecznym leczeniem choroby Hashimoto jest postępowanie farmakologiczne. Jednak przypuszcza się, że dieta ma wpływ na pojawienie się i postęp choroby. Na podstawie wielu badań powstały wytyczne dietetyczne dla pacjentów, mające zmniejszyć stan zapalny i spowolnić proces niszczenia tkanki tarczycy.

Poza szczególnymi zaleceniami, chorych na chorobę Hashimoto obowiązują podstawowe zalecenia odnośnie komponowania diety, między innymi wykluczenie wysoko przetworzonych produktów zawierających dużo prozapalnych nasyconych kwasów tłuszczowych.

Artykuł został napisany na podstawie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459262/

Ihnatowicz, P., Drywień, M., Wątor, P., & Wojsiat, J. (2020). The importance of nutritional factors and dietary management of Hashimoto’s thyroiditis. Annals of Agricultural and Environmental Medicine, 27(2), 184–193. doi:10.26444/aaem/112331