Prof. dr hab. n. med. Przemysław Guzik,
Katedra i Klinika Intensywnej Terapii Kardiologicznej,
Uniwersyteckie Centrum Badań Sportowo-Medycznych,
Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Tłuszcze są ważną częścią diety każdego człowieka, wpływają na zdrowie w dłuższej perspektywie i pełnią różne funkcje w naszym organizmie. Są źródłem energii, wchodzą w skład błon komórkowych, biorą udział w wielu procesach biologicznych i pomagają we wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K).
Tłuszcze składają się z trójglicerydów i różnych kwasów tłuszczowych. Występują zarówno w roślinach, jak i u zwierząt. Ogólnie dzieli się je na nasycone i nienasycone. Tłuszcze roślinne mają więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, a zwierzęce więcej nasyconych. Warto pamiętać, że tłuszcze nasycone występują także w pokarmach roślinnych, a nienasycone w zwierzęcych.
Badanie National Institutes of Health–AARP Diet and Health Study
W ramach prospektywnego, wieloletniego badania w USA ponad 400 000 osób w latach 1995-2019. Oceniano związek ilości i pochodzenia tłuszczu (roślinne vs. zwierzęce) ze śmiertelnością całkowitą i z chorób sercowo-naczyniowych (CVD) w okresie do 24 lat obserwacji. Na początku badania uczestnicy dostarczyli szczegółowe informacje na temat swojej diety, korzystając z walidowanego kwestionariusza częstotliwości spożycia żywności.
Najważniejsze obserwacje
Tłuszcze roślinne:
Tłuszcze zwierzęce:
Zastąpienie nadmiernego spożycia tłuszczów zwierzęcych tłuszczami roślinnymi, nawet w niewielkiej ilości (5% energii), mogłoby znacząco zmniejszyć ryzyko śmierci. Ta zamiana była powiązana z 4% do 24% redukcją ogólnej śmiertelności i 5% do 30% redukcją śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych.
Komentarz:
Takie wyniki dotyczyły osób, które spożywały najwięcej tłuszczu danego rodzaju i były porównywane z osobami spożywającymi najmniej. W przypadku spożywania przeciętnych ilości obu rodzajów tłuszczów nie stwierdzono szkodliwego działania tłuszczów zwierzęcych ani ochronnego działania tłuszczów roślinnych.
Wniosek:
Powyższy tekst został opracowany na podstawie: “Zhao B, Gan L, Graubard BI, et al. Plant and Animal Fat Intake and Overall and Cardiovascular Disease Mortality. JAMA Intern Med. Published online August 12, 2024. doi:10.1001/jamainternmed.2024.3799”
W edycji tekstu wspomagano się narzędziami opartymi AI z modelami językowymi Gemini i Copilot