Słodziki - wpływ na zdrowie

Prof. dr hab. n. med. Przemysław Guzik,
Katedra i Klinika Intensywnej Terapii Kardiologicznej,
Uniwersyteckie Centrum Badań Sportowo-Medycznych,
Uniwersytet Medyczny w Poznaniu

Zagrożenia dla zdrowia

Niektóre słodziki mogą zmieniać skład mikrobioty jelitowej i powodować stany zapalne. Stwierdzono, że sacharyna i sukraloza niekorzystnie wpływają na pracę jelit, prowadzą do zapalenia i przyczyniają się do rozwoju insulinooporności. Octan sukralozy może uszkadzać DNA. Sukraloza może także przenikać przez łożysko i być obecna w mleku matki, co wpływa na zdrowie płodów i dzieci karmionych piersią. Z kolei sacharyna może zmieniać mikrobiotę jelitową i również uszkadzać funkcję jelit.

Słodziki o potencjalnie korzystnym wpływie na zdrowie

Glycyrrhizyna, pochodzi z korzenia lukrecji. Słodzik ten może zwiększać ilość bakterii jelitowych, które mają pozytywny wpływ na trawienie i wchłanianie pokarmów, zmniejszają stan zapalny ściany jelit. Jednak nadmierne stosowanie glycyrrhizyny może podnosić ciśnienie tętnicze krwi.

Erytrytol i jego wpływ na zdrowie

Erytrytol jest bardzo często używany jako zamiennik cukru. Nie zaobserwowano niekorzystnego wpływu tego słodzika na mikrobioty jelitowej. Stosowanie erytrytolu pomaga kontrolować glikemię i zmniejszać masę ciała u pacjentów z otyłością i cukrzycą. Nadmierne spożywanie erytrytolu może zwiększać ryzyko zawału serca i udaru. Ważne jest nie przekraczanie dziennych dawek tego słodzika (0.45 g/ kilogram masy ciała), co dla osoby dorosłej ważącej 70 kg oznacza nie więcej niż 32 g .

Tekst opracowany na podstawie:

Root, B. W. (2024, August 16). Sugar substitutes, originally meant to reduce health risk, may wreak havoc on gut microbiomes1. Medscape. https://www.medscape.com/viewarticle/sugar-substitutes-originally-meant-reduce-health-risk-may-2024a1000ekg

W edycji tekstu wspomagano się narzędziami opartymi AI z modelami językowymi Gemini i Copilot