Lek. Marta Lubarska, Katedra i Klinika Intensywnej Terapii Kardiologicznej i Chorób Wewnętrznych, Uniwersytecki Szpital Kliniczny, ul. Przybyszewskiego 49, 60-355 Poznań
Kolagen jest niezbędnym białkiem budulcowym w naszym organizmie. Stanowi szkielet naszej skóry, ścięgien, więzadeł i kości, którym zapewnia elastyczność, jędrność i sprężystość. Różne rodzaje kolagenu pełnią określone funkcje w zależności od lokalizacji. Kolagen typu I stanowi 80-90% tego białka w skórze, a kolagen typu II dominuje w podobnych proporcjach w chrząstkach stawowych. Ponadto kolagen w swojej strukturze zawiera bioaktywne peptydy pozytywnie działające na komórki macierzy zewnątrzkomórkowej.
Do celów suplementacji kolagen najczęściej pozyskiwany jest z kości, chrząstek czy ścięgien. Aby otrzymać łatwo przyswajalne bioaktywne peptydy poddaje się go procesowi hydrolizy. Kolagen jest naturalnym białkiem, więc bezpieczeństwo jego stosowania jest wysokie, jednak jest on zawsze pozyskiwany z organizmów zwierząt – jest to istotna informacja dla osób niespożywających produktów odzwierzęcych, na przykład dla osób na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej.
Wraz z wiekiem dochodzi do zmian degeneracyjnych, w wyniku których spada poziom kolagenu, co prowadzi do osłabienia struktury naszych tkanek, szczególnie skóry i kości. Naukowcy z Universidade Estadual de Campinas z Brazylii podsumowali potencjalne efekty suplementacji kolagenu na procesy starzenia się tkanek.
Większość przeanalizowanych badań opierała się na grupach średniej wielkości. Jednak liczba eksperymentów i ich efekty pokazuje, że suplementacja kolagenu może przynieść wiele korzyści, w tym pomóc w utrzymaniu zdrowia stawów i skóry.
Więcej informacji znajduje się poniżej:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10102402/
Campos LD, Santos Junior VA, Pimentel JD, Carregã GLF, Cazarin CBB. Collagen supplementation in skin and orthopedic diseases: A review of the literature. Heliyon. 2023 Mar 28;9(4):e14961.